Any 2014

10 de novembre de 2014

http://www.comunicaciopalafrugell.cat/premsapalafrugell/educacio/3396-palafrugell-recull-el-segell-acreditatiu-de-ciutat-amiga-de-la-infancia

Palafrugell recull el Segell acreditatiu de “Ciutat Amiga de la Infància”

L’Ajuntament de Palafrugell va recollir el Segell acreditatiu de “Ciutat Amiga de la Infància” d’UNICEF en un acte que va tenir lloc a Guadalajara el passat 7 de novembre, al qual hi van assistir representants de tots els municipis reconeguts. El guardó va ser recollit per una delegació de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament, encapçalada pel regidor Xavier Rocas.

Palafrugell és la primera població gironina en rebre aquesta distinció que atorga UNICEF Espanya, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Enguany altres dues localitats catalanes, Granollers i Manresa també han obtingut aquest reconeixement.

Aquest guardó distingeix els municipis que potencien les polítiques d’infància i adolescència així com l’acompliment dels Drets dels Infants (ONU, 1989) i avala les estratègies relacionades amb el benestar dels infants i la defensa dels seus interessos. L’objectiu és aconseguir millores en la vida dels nens i les nenes dins del marc local  i obtenir un entorn de qualitat per a tots els ciutadans.

Per tal d’assolir aquest objectiu, i des de fa molts anys ja, el municipi de Palafrugell s’ha distingit pel notable esforç realitzat per a construir polítiques públiques actives adreçades a la infància i a la joventut. En aquest sentit, obtenir el segell de Ciutat Amiga de la Infància suposa per Palafrugell el reconeixement de la bona feina que s’ha vingut fent i es fa en el municipi envers la infància i l’adolescència.

DSC_0984

El regidor d’Educació i Cultura, el Sr. Xavier Rocas, recollint el reconeixement a Guadalajara.

27 d’octubre de 2014

http://www.comunicaciopalafrugell.cat/premsapalafrugell/educacio/3384-unicef-atorga-a-palafrugell-el-reconeixement-de-ciutat-amiga-de-la-infancia

UNICEF atorga a Palafrugell el reconeixement de “Ciutat Amiga de la Infància”

UNICEF Espanya, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies han reconegut Palafrugell com a “Ciutat Amiga de la Infància”. Enguany, han estat 57 municipis premiats, 3 dels quals són catalans: Granollers, Manresa i Palafrugell, que es converteix així en la primera població gironina en obtenir aquest reconeixement. L’acte de lliurament dels diplomes acreditatius tindrà lloc a Guadalajara el pròxim 7 de novembre, en un acte públic on hi assistiran representants de tots els municipis reconeguts.

Aquest reconeixement premia els municipis que potencien les polítiques d’infància i adolescència així com l’acompliment dels Drets dels Infants (ONU, 1989) i avala les estratègies relacionades amb el benestar dels infants i la defensa dels seus interessos. L’objectiu és aconseguir millores en la vida dels nens i les nenes dins del marc local  i obtenir un entorn de qualitat per a tots els ciutadans.

Segons el regidor de Cultura, Xavier Rocas, “Palafrugell és un municipi que ha dissenyat el seu projecte de ciutat tenint en compte els infants i els joves. De manera transversal, aquests són objecte de les polítiques municipals i així, en base a una estratègia planificada, Palafrugell s’ha significat com un municipi que promou el benestar de la mainada i de les seves famílies.
Una prioritat que és el reflex del ferm convenciment que invertir en la infància significa invertir en el futur de Palafrugell, i perquè el benestar material, social i emocional dels nens i nenes de la nostra ciutat és essencial per al progrés i desenvolupament de les persones d’avui i del demà”.

Palafrugell, des de fa anys, treballa en pro de la infància i la joventut, en tant que ciutadania de ple dret amb plena capacitat d’expressar-se, participar i de ser escoltats i tinguts en compte. Aquest treball es du a terme a partir de la coordinació i el consens de totes les àrees municipals a fi de millorar la realitat dels infants del nostre municipi.
L’Ajuntament  de Palafrugell dedica tota una sèrie de recursos per promoure unes línies estratègiques per lluitar contra l’exclusió social i les desigualtats, enfortint el vincle escola-família i establint l’aprenentatge en xarxa. Aquestes estratègies passen per l’adhesió al Programa Ciutat Educadora, el Pla Educatiu d’Entorn i el Pla d’Actuació contra l’Absentisme escolar i la desescolarització, totes elles impulsades per l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament. Alhora, promou la cooperació amb Fundacions com Elna i Astrid.

Palafrugell va sol·licitar l’Adhesió a la Carta de Ciutats Educadores el 2003 i el 2005 començava el Projecte de Ciutat Educadora, el primer de les comarques gironines per tal de definir i actuar des de l’educació tenint en compte la planificació, la transversalitat i la coresponsabilitat.
Al 2011 es va fer una revisió del Projecte Educatiu de Ciutat per tal de fer-ne una valoració. S’analitzaren les propostes prèviament establertes per assolir els objectius i se n’incorporaren de noves amb la fi de consolidar Palafrugell com a Ciutat Educadora.

Ja fa una dècada que des de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Palafrugell, coincidint amb el flux migratori, desenvolupa plans locals de joventut a fi de millorar la cohesió social, l’equilibri territorial i l’autonomia de les persones joves.

El Consell dels Infants de Palafrugell és un projecte de participació Infantil, iniciat al curs 2012-2013, que considera l’infant com a ciutadà de ple dret per ajudar a construir un municipi millor per tothom.
Aquest òrgan participatiu i de caràcter consultiu és un instrument per canalitzar les inquietuds, les opinions i les propostes dels infants de 10 a 12 anys del municipi amb l’objectiu de transformar, desenvolupar i millorar el nostre poble. Els nens i nenes poden exercir el seu dret a participar en els canvis i gestió de la ciutat expressant, reflexionant i opinant tot fomentant valors com el respecte, el compromís i la cooperació.

Un dels eixos principals del Pla de Desenvolupament Estratègic i Cohesió Social de Palafrugell (2013 a 2018) és el d’Educació, formació i civisme per a totes les edats incidint, sobretot, en la franja de 0 a 30 anys. Aquest eix inclou noves propostes com jocs escolars per als més petits, treball coordinat entre i amb els centres escolars, foment de l’esport, més persones educadores de carrer, increment de beques per a escoles bressol i escolars, increment d’activitats Marc referencial del Programa Municipal per a la infància i l’adolescència.

 3 d’octubre de 2014

Visita d’una representant d’UNICEF a Palafrugell

Aquest passat dimecres, 1 d’octubre, una representant de l’Unicef Espanya va visitar Palafrugell per avaluar “in situ” les polítiques d’infància que desenvolupa el nostre municipi així com l’acompliment dels Drets del Infants (ONU,1989).

Aquesta avaluació és l’últim pas per obtenir el segell de reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància. Segell que atorga Unicef als municipis que duen a terme bones pràctiques i polítiques d’ infància i joventut. L’acte de reconeixement dels municipis que hi opten tindrà lloc el proper mes de novembre a Guadalajara.

Palafrugell, des de fa anys, treballa en pro de la infància i la joventut, en tant que ciutadania de ple dret, amb plena capacitat d’expressar-se, participar i de ser escoltats i tinguts en compte

La Sra. Ianire Molero en representació del Consell Avaluador d’Unicef, acompanyada del regidor Sr. Xavier Rocas i de la cap de l’Àrea d’Educació, Sra. Núria Aupí, visitaren el Centre Municipal d’Educació, espai que aglutina la formació per a joves i persones adultes del municipi i de part de la comarca. Allà van conversar amb part de l’equip de tècnics que han participat en la realització del Pla de la Infància.

Tot seguit van assistir i participar en el Consell dels Infants, que aquest mes d’octubre treballava i debatia els pressupostos municipals. La Sra. Molero va presentar el programa Ciutat Amiga de la Infància i tot seguit va participar en un diàleg amb els infants consellers, als quals va convidar a omplir un qüestionari.

IMG_0539

La Sra. Ianire Molero participant al Consell dels Infants